onsdag den 4. november 2015

Moselig

Dette blogindlæg kommer til at handle om noget som vi alle sammen kender til. Nemlig moselig. Og de mest kendte i Danmark er naturligvis Grauballe-manden, Tollund-manden, Egtved-pigen/kvinden og Kvinden fra Huldremosen.



Og hvorfor er det så interessant med disse mosefund og hvorfor har jeg nu fået lyst til at skrive dette indlæg? Som flere nok ved udkommer bog 2 af Lygtemandens datter i starten af næste år, men jeg er jo lidt foran. Lige nu arbejder jeg på den sidste bog i trilogien. Og her vil der kommer lidt flere oplysninger om Bjorns triste skæbne, som vi får et lille indblik i, i første bind ;-)

Men tilbage til moseliget. Hvorfor skulle jeg nu også kæde det sammen med mine lygtemænd? Simpelthen fordi jeg er fascineret af oldtidens historie på lige netop vores kanter. Hvordan levede folk på den tid. Hvordan så de ud, gik klædt og hvad skete der egentlig med dem som blev smidt i moserne, som man kan se på museer i dag? Og man må jo sige at det er utroligt, hvordan hud og hår kan være så godt bevaret. Vores egne mumier, kunne man jo fristes til at sige. Her var det ikke nok for mig at der findes så sparsomt med informationer om lygtemænd. De er jo bare fjollede lys som antændes af en form for gas. Men som ved moselig jo har en sammenhæng til moserne og det var lige det jeg manglede for at få puslespillet til at gå op ;-)

Uden at lyde som en historiker, så vil jeg alligevel grave lidt ned under tørvene. Hvorfor ofrede man egentlig mennesker til moserne, var det ikke nok med gaver i form af dyr, smykker, værktøjer og måske våben? Tja, der er faktisk delte meninger om hvorfor man valgte at ofre mennesker. Tiden var en anden og man troede på andre guder. De fleste moselig stammer fra yngre bronzealder til første del af jernalderen. Nogen mener, at man ofrede mennesker for at behage en frugtbarhedsgud og på den tid var man afhængig af en god høst for at brødføde alle. Andre mener, at man skældte sig af med forbrydere. Trusler i samfundet kunne man bestemt ikke have gående frit omkring. Men der er faktisk ikke nogle faste beviser på hvorfor man gjorde det. Den ofrede kunne sagtens være af høj rang, men sandelig også det modsatte og ligefrem være underernæret.

Grunden til at man i dag ser disse ofrede mennesker som forbrydere kan være måden de blev henrettet på inden de røg i mosen. Hængt, kvalt, skåret halsen over eller stukket ihjel. Nogle er også fundet med knuste knogler, halvt afhuggede arme og f.eks. Kvinden fra Hulremosen fik sit hår skåret af, muligvis som en straf for at have lagt med en anden mand. Men det er jo alt sammen gæt. Og for at ligene skulle forblive på bunden smed man sten på dem, dækkede dem med sammenflettede grene eller holdt dem nede med krumme kæppe eller lige frem hamrede pæle igennem dem!

Hvor mange blev ofret? Det vides ikke. Men alene i Danmark har man fundet over 150 moselig. Men for at et lig kan blive bevaret skal temperaturen være under 4 grader. Desuden skal vandet have et højt indhold af spagnum, syre og lavt ilt for at det kan lade sig gøre. Nogle er desværre også blevet mast af trykket i vandet eller gået tabt da man gravede efter tørv. Men et gæt er at flere tusinde måtte lade livet som offer til moserne.

Så blev vi en smule klogere på moselig. Det var en voldsom omgang det ved jeg, men mon ikke du også er lidt nysgerrig? Jeg glæder mig i hvert fald til at vise jer mere om mine fortolkninger af hvordan et moselig kunne blive til en lygtemand/lokkende ånd :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar